Világ-Nyelv

Világ-Nyelv

Világ-Nyelv program - Tartalomalapú nyelvoktatás a Harrerban

  1. A Tempus Közalapítvány 2003-ban kiírt pályázatban, mely a Világ-Nyelv Program Kísérleti oktatási projekt címet kapta, iskolánk sikerrel vett részt.
  2. A pályázat célja a következő volt:
  • Szeretnénk, ha gyermekeink nyelvi élményei és tapasztalatai - mindezek kulturális vonzataival együtt - folyamatosan bővülnének a társadalomban használt magyar nyelven át más népek nyelvei felé. Így majdan az egyes konkrét helyzetekben rugalmasan hívhatják elő nyelvi ismereteiket a mindenkori beszélgetőpartnerrel folytatott sikeres kommunikáció érdekében. Így felnőtt életükben reményeink szerint eljuthatnak a többnyelvűség szintjére.
  • A nyelvtanulást egész életen áttartó feladatnak tekintjük. Fontosnak tartjuk a fiatalok motivációjának, készségeinek és önbizalmának erősítését az iskolán kívüli új nyelvi élmények feldolgozásához. Ennek megvalósulásának érdekében az európai nyelvtanulási naplót közösen vezetnénk gyerekeinkkel.

A célok megvalósulásáért:

 Kísérletként 5. osztályban kezdenénk ének-zene és történelem oktatását 30 %-ban angol nyelven. Sikeres megvalósítás esetén természetesen kiterjesztenénk ezt a munkát a teljes felső tagozatra. Foglalkozunk a gondolattal, hogy lefelé is fejlesztenénk a tanítók  segítségével a készségtárgyak oktatását, hiszen ezeken a tárgyakon keresztül tanulják meg gyerekeink a hétköznapi élet fontos kisebb, nagyobb volumenű tevékenységeit. Ezek az ismeretek alapul szolgálhatnak felnőtt életük során.

A pályázatban megfogalmazott célok és feladatok megvalósítása sikeres volt, használható nyelvtudást kaptak tanulóink, ezért a 2004-ben készített Pedagógiai Programunkba kiterjesztettük az iskolai szintű bevezetését.