Energia 2.o

 

Németh Lajos szakmát váltott Ijedtségre semmi ok, a TV2 időjósa nem végleg hagyta el a Meteorológiai Intézetet, mindössze egy tanóra erejéig váltotta le a képernyőt katedrára. A sokoldalú Németh Lajosról kevesen tudják, hogy egykor fizika-matematika szakos tanárnak készült, így nem is volt annyira idegen számára az alternatív fizika órának helyet adó Erzsébet tér ideiglenes ’osztályterme’.

 

 fizikara

 

További képek

 

 

Németh Lajos fizika tanárnak állt – ám mind össze egy tanítási óra erejéig, amelynek az Erzsébet téren található interaktív energia tér adott otthont május 30-án. A Magyar Villamos Művek március 5-én útnak indított Energia 2.0 programjának – mely az Európai Unió energetikai célkitűzéseit kívánja népszerűsíteni – a vezetőség szerint elengedhetetlen része a felnövekvő generáció számára szóló tájékoztatás. Így született meg a rendhagyó fizika óra gondolata, melyen az óbudai Harrer Pál Általános Iskola 5-6. osztályos tanulói tátott szájjal hallgatták a jó humoráról ismert meteorológust. Németh Lajos az interaktív energia téren tartott tanórán sem szakadt el teljesen a szakmájától, és a megújuló energiaforrások hasznosításához szükséges időjárási viszonyokról beszélt. Nem maradtak azonban sokáig csöndben a gyerekek, hiszen az előadás végén azonnal felpattantak a mobiltöltős kerékpárokra. Hatalmas tömeg gyűlt össze a megújuló energiaforrásokat bemutató energia tér üvegpavilonjában is, ahol az iskolások biciklivel hajtott autóversenypályán mérhették össze ügyességüket.

 

„Öröm volt nézni, ahogy a tanulók elfoglalták a kiállítóteret, és játékos formában tapasztalták meg, hogy a saját maguk által fejlesztett árammal mi mindenre képesek” – mondta Németh Lajos. A meteorológus bízik benne, hogy a diákok az előadás után mind az elektromos áramra, mind a természetben fellelhető energiákra nagyobb értékként fognak majd tekinteni.

KÉPEK