Kiváló Tehetségpont a Harrer

 

 

Magyarországon 2009-ben indult a Tehetségpont hálózat kiépítése, célja a tehetséges gyermekek felkutatása és támogatása. A Harrer 2009-ben, szinte az elsők között csatlakozott  a Tehetségpont hálózathoz,  2011-ben pedig megkapta a kiváló teljesítményt nyújtóknak járó  „Akkreditált Kiváló Tehetségpont” címet.

 

 

Mi is az a Tehetségpont hálózat?akreditált kiváló tehetségpont

A Tehetségpont hálózat egy állami támogatással megvalósuló program, célja a tehetséges általános iskolások, középiskolások, főiskolai és egyetemi hallgatók felkutatása és felkarolása. A Tehetségpontok tehetségfigyelő és támogató központok, amelyek iskolák és egyéb gyermekek oktatásával foglalkozó intézmények építenek ki maguknál.

A sok Tehetségpontból egy országos hálózat épül föl, melyek a  programtól szakmai és anyagi támogatást kapnak, és egymással is együttműködnek.

Még több információ a Tehetségpontok feladatáról, Géniuszportál. >>


Hogyan működik a Tehetségpont a Harrerben?

A Harrerben Tehetségpontként feladatunk, hogy a gyermekek hatékony segítséget kapjanak tehetségük felismeréséhez és kibontakoztatásához. A Tehetségpont keretében dolgozó pedagógusaink figyelemmel kísérik az iskola fiataljait, és tanácsokkal, hasznos információkkal látják el őket a tehetséggondozás lehetőségeivel kapcsolatban.

A tehetséges gyerekek gyakorlati fejlesztésére a Tehetségpont program az iskolánkon belüli foglalkozásokhoz anyagi támogatást biztosít. Segíti az iskolát pályázatokban való részvételben, tehetségnapok, versenyek, konferenciák, továbbképzések, cseretanár programok szervezésében, pályázati pénzek előteremtésében, és együttműködik más tehetséggondozó pontokkal.

A Tehetségpont az anyagi támogatás mellett emberi és szakmai támogatást is jelent az iskolának (mentorok, tutorok, támogatók, stb.).

 

A Harrer Tehetségpont tevékenysége a gyakorlatban

- A Harrerben a Tehetségpont támogatásával működnek a délutáni Harrer Tehetség Műhely foglalkozásai (bővebben itt).

- A Tehetségpont hálózat emellett  teszteket, felméréseket ad a tehetségek felfedezésére.


A Harrer kiváló minősítésű Tehetségpont

2011. február 05-én a Magyar Géniusz Program szervezésében a Tehetségpontok II. Országos Konferenciáján a Harrer megkapta a „Akkreditált Kiváló Tehetségpont” címet. Ez azt jelenti, hogy központi ellenőrzéssel értékelték, milyen képzett személyi háttérrel és komplexitással működik az iskolában a tehetséggondozás. Ez alapján a Harrer a legjobb minősítést kapta. A 19 Akkreditált budapesti Kiváló Tehetségpont közül a Harrer az egyetlen, amely önálló általános iskola, nem pedig gimnáziumhoz vagy egyetemhez tartozó gyakorló általános iskola.

 

 

Kik a tagjai a Tehetségpont hálózatnak?

A Tehetségpont hálózatnak jelenleg több mint 400 regisztrált és közel 150 Akkreditált (Akkreditált Kiváló) Tehetségpontja működik az országban és a határon túli magyar területeken. A Tehetségpontok elsősorban általános iskolák, középiskolák, rajtuk kívül számos óvoda, művelődési ház, egyesületek, alapítványok, egyéb közösségek is tagjai a hálózatnak. Bármely a gyermekek tehetséggondozásáért felelősséget érző intézmény, közösség csatlakozhat a Tehetségpont hálózathoz, ha teljesíti a program feltételeit.


A Tehetségpont program szervezeti háttere

A Tehetségpont programot az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a magyar állam a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül hozta létre, Európai Uniós támogatással. A Tehetségpontok megalapítását a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács kezdeményezi és támogatja.

Gyakorlati munkánkban szakmai megerősítést kaptunk Dr. Heimann Lászlónétól az ELTE PPK egyetemi konzulensétől és Dr. Herskovits Máriától a tehetségdiagnosztika magyarországi szaktekintélyétől.

 

Kapcsolódó linkek:

 

Tehetségpont weboldala  >>
Tehetségpontok térképe >>
Magyar Géniusz Portál  >>

 

Kapcsolódó programok és szervezetek:

 

Magyar Géniusz Portál
Magyar Géniusz Program
Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program
Géniusz Hálózat
Magyar Géniusz Projektiroda
Nemzeti Tehetség Program
Nemzeti Tehetségsegítő Tanács
Tehetségsegítő Tanácsok
Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
TÁMOP
Arany János Tehetséggondozó Program
Útravaló Program