Tehetséggondozás

 2010. november 21 – 2011. május 20. között a Harrer Pál Általános Iskola Tehetségpontban

 

A műhelymunkák négy tehetségterületen 9 gazdagító körrel folytatódtak a megadott intervallumban. A műhely tagjai, közel 60 tanuló az iskola első 7 évfolyamaiból került ki a szükséges tehetségazonosítási eredmények alapján. Munkájuk eredményességét igazoló tanúsítványokat a karácsonyi fenyőfa ünnepélyen vehették át az érintett tanulók. A tehetségműhelyek januártól tovább folytatódtak újabb azonosítási eredmények alapján. Ezek szerint 70 tanuló kezdte el a műhelyfoglalkozásokat valamelyik gazdagító körben. Nem feltétlen ugyanazok a gyerekek kerültek a tehetségfejlesztésbe, akik az első körben. Sőt márciustól egy újabb tehetségkör is megkezdte tevékenységét, amely a nyelvi, verbális intelligencia területen kínál gazdagító programokat.

Regisztrált tehetségpontként az előző tanév végén kértük akkreditációnkat a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségénél (MTSZSZ). Tehetségpontunk működését 2010. november 23-án akkreditációs szakértők vizsgálták, majd ezt követően az Akkreditációs Bizottság elbírálta kérelmünket. A bírálat eredményeként 2011.január 18-i döntés értelmében a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Akkreditált Kiváló Tehetségpontja cím használatára lettünk jogosultak. Az igazoló oklevelet és dísztáblát a Tehetségpontok országos szakmai fórumán vehettük át február 5-én, Budapesten.

2011. március 31-én harmadik alkalommal szerveztünk Tehetségnapot, együttműködve a Géniusz Projektirodával. Bővebb információ a www.geniuszportal.hu honlapon is olvasható.

Délelőtt szakmai konferenciákat tartottunk, majd szekcióülések keretében a Harrer Tehetséggondozó Műhely mutatkozott be. Délután iskolánk tehetségpalántái léptek fel a meghívott közönség előtt. A színvonalas programsorozatot az Alma együttes koncertje zárta.

Februárban 12 fő végezte el a 30 órás akkreditált tehetséggondozói továbbképzést az FPI szervezésében.

Az MTSZSZ és a Magyar Géniusz Projektiroda rendkívül sok továbbképzést szervez pedagógusoknak a tehetség segítésével kapcsolatosan. Iskolánkból 4 fő különböző speciális szakmai képzésen, és 15 fő speciális drámapedagógiai képzésen szerzett tanúsítványt. Áprilisban 3 fő a II. kerületi MKPSZK „Kíváncsi láda” módszertani továbbképzésén vett részt. Így iskolánkban remélhetően sok hozzáértő pedagógus gondoskodik a tehetségpalánták szakszerű fejlesztéséről.

Novembertől 10 fő készített Tehetséggondozással kapcsolatos 30 órás módszertani anyagot.

Tehetségpontként igyekszünk szakmai hálózatunkat is építeni. Együttműködési megállapodást írtunk alá a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium Tehetségponttal valamint az Informatika - Számítástechnika Tanárok Egyesülete Tehetségponttal. Figyelembe véve az elmúlt időszak tevékenységét, a jövőben 1 kollégánk az ISZE Tehetségsegítő Tanács munkájában is részt vesz. Egy kerületi matematikai és angol versenyt, valamint egy Országos Bendegúz versenyt is rendezett iskolánk. A kerületi tanulmányi versenyeken nagyon színvonalasan szerepeltek tanulóink: 18 fő I. helyezést, 16 fő II helyezést és 30 fő III. helyezést ért el. A Levelezős Tehetséggondozós versenyekben közel 90 tanuló vett részt.

A Magyar Géniusz Program szakértő értékelése alapján iskolánk komplex módszertani programja bekerült a 10 példaértékű tehetségsegítő program közé, amely a Géniusz Projektiroda kiadásában jelent meg.