Tehetséggondozás a Harrerban

 

Generációk találkozója” - Tehetséggondozás a Harrerban


„Generációk találkozója” címmel tartotta záró rendezvényét az Óbudai Harrer Pál Általános Iskola Tehetségpont és a Hétpettyes Óvoda uniós támogatással megvalósult, közös tehetséggondozó projektje.


A két óbudai intézmény konzorciuma 2009-ben sikeresen pályázott a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Iskolai tehetséggondozás”(TÁMOP-3.4.3-08/1-2009-0012) című pályázatára. A projekt másfél éve alatt a 11 millió forintos uniós támogatásból számos sikeres fejlesztést valósítottak meg: szakkönyvek és készségfejlesztő játékok mellett olyan hasznos, és a gyerekek körében is népszerű fejlesztő eszközöket szereztek be, mint a digitális mikroszkóp vagy a mini meteorológiai állomás, de sor került pedagógusok továbbképzésére és a tehetséggondozással kapcsolatos módszertani anyagok kidolgozása is. Az elméleti alapozás után közel 430 gyermek (valamennyi iskolás és az óvoda nagycsoportosai) tehetségét mérték fel, melynek alapján közülük 95 ún. tehetségígérettel hét tehetségterületen kezdték meg a műhelymunkákat.

 

A 2011. szeptember 29-én „Generációk találkozója” címmel megrendezett zárónap ennek a dolgos másfél évnek a színvonalas és ünnepélyes lezárása volt. A konferencián Szvetelszky Zsuzsanna, az ELTE TTK kutatója Tehetségek és hálózat”, dr. Dávid Mária, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola munkatársa pedig „Szülők szerepe a tehetséggondozásban” címmel tartott előadást.

 

Az ünnepi rendezvényen az egyes tehetségterületek ifjú palántái is bemutatkoztak, megmutatva, hogy gondos irányítással milyen csodálatos eredményeket érhetnek el az érdeklődő gyermekek. A rendezvény hangulatát a Kiskorona utcai Idősek Klubja képviseletében fellépő dr. Dobrovits Mátyásné zongorajátéka és Nagy Gréta művésznő alkotásai tették felejthetetlenné. Mint elhangzott, a tehetséggondozó hálózatot a jövőben az Idősek Klubjával együttműködve szeretnék bővíteni.

 

A Harrer Iskola és a Hétpettyes Óvoda közös tehetséggondozó projektje szeptember végén lezárult, de a műhelymunkák és a szemlélet marad: a tehetségek szem előtt tartása folytatódik a Harrerban.