Tehetségnapok

Tehetségnapok

2010 óta hagyomány, hogy Bartók Béla születésnapjára emlékezve március utolsó hétvégéjén rendezik meg az Országos Tehetségnapokat. Intézményünk elsőként csatlakozott e rangos eseményhez. Az elmúlt tanévben 2018-ban már a 9. Harrer Tehetségnapra került sor.

A Tehetségnap valójában kétnapnyi programot is kínál az érdeklődőknek.

Az elmúlt évek egyik nagyszerű tehetségnapja volt a Magyar Géniusz Programiroda égisze alatt 2011. március 31-én rendezett program. A délelőtti konferenciák célja az volt, hogy neves, meghívott előadók segítségével szakmai tájékoztatást nyújtani a tehetséggondozásról a kerületi érdeklődő pedagógusoknak, iskolaigazgatóknak, a Pedagógiai Intézet munkatársainak és az Oktatási Hivatal szakembereinek. A délután megrendezett fesztivál a Mester és Tanítványa címet viselte, ahol sor került fiatal tehetségeink és mestereik bemutatkozására, példájukon keresztül rávilágítva a tehetséggondozás fontosságára. A konferencia programja híven tükrözte mottóját: „Határ a csillagos ég”. A plenáris ülést iskolánk kamarakórusa indította. Az igazgatónő köszöntötte a megjelenteket. A tehetségek gondozása, kiválasztása volt a témája Dr. Gyarmathy Éva (MTA Pszichológiai Kutató Intézet tud. főmunkatársa, ELTE óraadó tanára) tartalmas, színvonalas előadásának. Pedagógus kulcsszerepek a tehetséggondozásban címmel tartotta előadását Heimann Lászlóné dr. Buzsik Ilona (ELTE PPK főiskolai docense).

A szekcióülések (4 párhuzamos szekcióval) célja a Jó gyakorlatok bemutatása volt, mottója: „Mi így csináljuk”: Itt kerekasztal beszélgetés keretében bemutatkoztak tehetségműhelyeink vezetői és röviden beszámoltak munkájukról. A Magyar Géniusz Program szakértő értékelése alapján iskolánk programja bekerült a 10 példaértékű tehetségsegítő program közé, mely a „Tíz jó gyakorlat a hazai tehetséggondozásban” című Géniusz könyvek 21 sorozatában jelent meg 2011-ben.

Visszatekintve a kezdetektől elmúlt tanévek Tehetségnapjai

  • 2009/2010. március Mester és Tanítványa
  • 2010/2011.március 31. „Határ a csillagos ég”

Előadó: Dr.Heiman Ilona, Dr. Gyarmathy Éva

  • 2011/2012.szeptember „Generációk találkozója”

Előadó: Dr. Dávid Mária, Dr. Szvetelszky Zsuzsanna

  • 2012/2013.május „Zseniális majális”

Előadó: Dr.Heiman Ilona, Dr. Duró Zsuzsa

  • 2013/2014. május Harrer Piknik

2014/2015. április Challenge „A” Tehetségnap (Csom Etelka nemzetközi nagymester sakkpedagógussal sakk szimultán)

  • 2015/2016. május 20. Tegyük szebbé napjainkat (Dr. Gyarmathy Éva)
  • 2016/2017. május 04. Krea(k)tív Harrer (Dr. Péter-Szarka Szilvia: Pozitív pszichológia)
  • 2017/2018. CodeLand (Dr. Péter-Szarka Szilvia: Tehetségesek motiválása)